Terumbu Yongshu Menemui Air Tawar Bawah Tanah, Dan Tidak Tenggelam Pembawa Pesawat Udara Dan Nelayan Ke Laut Untuk Memiliki Jaminan Kehidupan yang Padu.

- Jul 13, 2018-

Yongshu Reef menemui air tawar bawah tanah,

dan tidak tenggelam pembawa pesawat

dan nelayan ke laut

jaminan hidup yang kukuh

Untuk masa yang lama, alasan asas kesukaran menguruskan Kepulauan Nansha ialah ia digantung di luar negara. Pulau ini tidak mempunyai asas bahan asas untuk hidup. Sekalipun terumbu pulau yang relatif besar, keselamatan penduduk di tempat tinggal yang disebutkan di atas perlu dilindungi oleh pengangkutan jarak jauh. Kos gaya hidup ini sudah pasti tinggi. Baru-baru ini, penyelidik penerokaan geologi China telah mendengar berita baik dan mendapati sumber air tawar bawah tanah yang boleh dimakan berhampiran Yongshu Reef di China.


Yongshu Reef adalah 750 batu nautika dari tanah besar China, bersamaan dengan 1389 kilometer, dan jarak tidak jauh. Pada mulanya, ia hanya terumbu karang kecil dengan saiz hanya 0.6 kilometer persegi. Walau bagaimanapun, selepas usaha China menuntut semula tanah dan tanah, kawasan Yongshu Reef telah berkembang menjadi 2.8 kilometer persegi, menjadi pulau ketiga terbesar di Kepulauan Nansha. Di pulau karang ini, negara kita telah menubuhkan landasan lapangan terbang dan kemudahan asas hidup. Pada tahun 2017, sepuluh pegawai dan lelaki Tentera Pembebasan Rakyat ditempatkan di pulau itu untuk kali pertama.


Walaupun ada pegawai dan tentera yang ditempatkan di Reef Yongshu, keadaan hidup mereka sudah pasti sangat sukar. Makanan di pulau itu perlu diangkut oleh tanah besar. Air minuman terutamanya bergantung kepada penyahairan air laut, dan ia tidak mempunyai syarat untuk menyediakan bekalan bahan untuk nelayan yang pergi memancing di laut. Untuk menyelesaikan masalah hidup di pulau itu, China telah tidak berusaha untuk menyelesaikan sumber air tawar pada permulaan penambakan.


Sehingga ini, pada awal 2016, tentera China menghantar satu pasukan kejuruteraan dan pakar teknikal ketenteraan untuk mengetuai pasukan ke Terumbu Yongshu untuk mengesan sumber air bawah tanah. Pasukan penerokaan mengatur 27 titik pengesanan untuk tinjauan penggerudian dalam jarak 0.6 kilometer persegi dari Pulau Yongshu Reef. Selepas penyiasatan dan penyelidikan, 11 mata dijumpai dalam 27 mata dengan air bawah tanah.


Tanah air yang baru ditemui ini bukan sahaja mempunyai banyak penyimpanan air, tetapi juga mempunyai kualiti air yang baik dan sepenuhnya dapat memenuhi standard minuman langsung. Penemuan tanah ini menyelesaikan masalah penggunaan air domestik di pulau itu. Lebih-lebih lagi, bergantung kepada sifat orang Cina yang tidak lupa untuk menanam sayur-sayuran, keamanan material pulau itu juga diselesaikan.

Pada masa ini, China telah membina tasik penyimpanan air tawar di Terumbu Yongshu untuk memenuhi keperluan asas pulau itu. Dengan sumber air segar ini, kehidupan pegawai dan tentera di pulau itu bukan sahaja dapat bertambah baik. Selain itu, nelayan yang pergi memancing di laut juga boleh bergantung kepada pulau itu untuk mengelakkan bahaya atau menyediakan bekalan bahan hidup dalam keadaan laut yang keras. Ini penting bagi mengukuhkan kawalan China ke atas Kepulauan Nansha.