Bunga-bunga di Pejabat Terlalu cepat, Apa yang Harus Anda Lakukan?

- Jun 05, 2018-

Bunga-bunga di Pejabat Terlalu cepat, Apa yang Harus Anda Lakukan?

Dalam masyarakat moden, pengaturan bunga sebagai seni yang agak elegan telah menjadi hobi bagi lebih ramai orang. Xiao Bian mempunyai beberapa kawan di sekelilingnya yang telah belajar di kelas seni bunga. Malah, bukan sahaja perkiraan bunga boleh membuat rumah lebih cantik dan lebih berdaya maju, tetapi ia juga dapat meningkatkan estetika dan kesabaran seseorang. Tetapi susunan bunga bukanlah perkara yang memasukkan bunga dalam botol. Anda perlu memberi perhatian kepada banyak butiran. Anda bukan sahaja perlu memberi perhatian kepada kolokasi, tetapi anda juga harus memikirkan cara untuk memanjangkan umur bunga. Jika tidak, bunga-bunga itu akan menjadi lebih cepat dan layu. Bagaimanakah kita dapat memperluaskan kehidupan pengaturan bunga?


Pertama, pilih bunga segar

Sekiranya anda ingin bunga di tangan anda, anda perlu berhati-hati apabila memilih bunga: jika air berlumpur dan batang dan daun kuning dengan lendir, bunga ini tidak cukup segar. Tolong berputus asa. Anda perlu memilih bunga yang mempunyai batang dan daun yang agak bersih, dan kemudian memerhatikan pertumbuhan dan status bunga. Bunga yang benar-benar segar akan sentiasa mendedahkan udara segar. Negeri ini bersemangat dan kelopak penuh dengan kepuasan.


Kedua, kita mesti melakukan pekerjaan yang baik

Apabila bunga dibawa ke rumah, mereka mesti dipangkas tepat waktu. Apabila memotong cumi-cumi, pemotongan sebaiknya dipotong menjadi bevel 45 darjah untuk mengelakkan bakteria akar bunga daripada merosakkan bunga. Kawasan menyerap air juga boleh diperbesarkan dan paip menyerap air dapat dijaga dengan lancar. Boleh tinggal lebih lama. Beberapa bahan bunga berkayu seperti kayu hydrangeas, plum waxy, dan lain-lain, boleh dipotong di akhir epidermis atau dipotong menjadi potong silang, atau dihancurkan dengan tukul pada kedudukan 3-4cm untuk memaksimumkan kawasan penyerapan air.

Di samping itu, untuk cawangan bunga yang mengandungi banyak jus, seperti poinsettia, mereka tidak boleh dimasukkan ke dalam air selepas memotong, tetapi potong permukaan potong ke dalam api lilin atau lampu alkohol untuk memanggang dan potong beberapa bahagian yang hangus, dan kemudian membasmi dan menggunakannya. Basuh dengan air bersih, dan akhirnya masukkan air untuk mengelakkannya daripada lemas kerana kehilangan jus yang berlebihan; jika ia adalah bunga yang tidak menghasilkan susu, potong di dalam air untuk mengelakkan lebih banyak udara daripada memasuki ujung batang melalui pemotongan, menyekat input batang Diperlukan air; Carnations Jangan memotong cawangan di cawangan. Chrysanthemums digunakan untuk menggantikan batang dengan tangan.

blob.png

Ketiga, kita mesti segera membunuh dan menghapuskan jangkitan

Menambah asid asetik, asid sitrik atau peluntur ke dalam air boleh menghalang pertumbuhan bakteria, tetapi kepekatannya tidak terlalu tinggi; memohon garam, alkohol, tawas, pudina, minyak, dan lain-lain dalam hirisan juga boleh menghalang pertumbuhan bakteria dan memanjangkan jangka hayat bunga, tetapi ingat Hanya salah satu daripada ini boleh digunakan.

Di samping itu, kita mesti membasmi kepingan bunga untuk memastikan bahawa cabang-cabang bunga yang direndam dalam air tidak terdedah kepada jangkitan. Kaedah yang biasa digunakan ialah air panas, bakar, garam, cuka, asid atau alkali. Kaedah melekat ialah meletakkan 2-3cm cawan sotong ke dalam air mendidih dan biarkan selama 2 minit. Segera celupkannya ke dalam air sejuk dan masukkan ke dalam pasu. Secara amnya, ia sesuai untuk bunga dengan batang lembut dan ranting, seperti bunga tulip dan bunga peony. Kaedah pembakaran merujuk kepada penggunaan sedikit alkohol pada hirisan dan meletakkannya ke dalam api untuk dibakar. Apabila pemotongan itu hampir hangus, masukkan pasu, tetapi kaedah ini hanya boleh digunakan untuk tumbuhan berkayu atau tumbuhan kasar dan kaku, seperti ulas, Plum, peony, kekwa.


Keempat, boleh menambah jumlah pil yang sesuai di dalam air

Meletakkan tablet setengah aspirin tepung, atau vitamin C, atau jumlah asid borik, sulfur, atau 0.1% garam meja dalam 500 g air mempunyai kesan memanjangkan tempoh berbunga. Tetapi ingat bahawa tidak kira apa yang anda tambah, air dalam botol akan berubah sekali setiap dua hari, dan anda perlu membersihkan daun. Daun yang direndam di dalam air perlu dikeluarkan sepenuhnya kerana daun yang rosak akan mencemari air dan menghalang kecekapan penyerapan air batang. Ia juga akan menjadikan nutrien di dalam air yang tidak perlu diambil.

blob.png

Kelima, untuk mengelakkan cahaya matahari langsung, jauh dari buah-buahan yang matang

Selepas botol air dimasukkan ke dalam bunga potong, jangan letakkannya dalam cahaya matahari langsung, atau letakkannya dekat dengan sumber kehangatan itu. Jika tidak, bunga-bunga itu akan mudah untuk mengucapkan terima kasih. Di samping itu, perkiraan bunga potong tidak boleh diletakkan berhampiran buah-buahan yang matang, kerana buah-buahan dan sayur-sayuran yang masak akan melepaskan banyak etilena, yang menyebabkan penurunan bunga, seperti bunga mawar, karnasi, narcissus, freesia, teratai, bintang dan gas lain yang dikeluarkan untuk buah Sangat sensitif.

blob.png

Keenam, langkah kecemasan boleh diambil

Sekiranya bunga keluarga anda sudah kering, anda juga boleh mengambil beberapa langkah pertolongan cemas. Apabila cumi mula layu, potong cumi-cumi diakhiri 3 ~ 6cm, dan masukkannya ke dalam bekas yang penuh dengan air sejuk untuk mendedahkan hanya kepala bunga. Sekitar 1 hingga 2 jam akan dipulihkan, kaedah ini amat sesuai untuk mawar.