Kaedah Pembiakan Dan Langkah berjaga-jaga Untuk Tulip

- Mar 22, 2018-

Kaedah pembiakan dan langkah berjaga-jaga untuk Tulip

Pembiakan tulip mempunyai keperluan alam sekitar yang agak tinggi dan sukar untuk dijaga. Walau bagaimanapun, selagi kita memahami tabiat pertumbuhannya dan mengetahui intinya, pertanian tidak begitu sukar. Inilah Rumah Tumbuhan bagi semua orang untuk berkongsi "selepas bunga dunia" - kaedah tulip pembiakan.

Pertama. Tumbuhan yang dibumikan

blob.png

1. Pemprosesan mentol: Lampu tulip perlu dirawat dengan suhu rendah sebelum penanaman. Biasanya mentol yang telah dirawat selama 2 hingga 3 bulan pada 5 ° C atau 9 ° C biasanya dipanggil "bola 5 ° C" dan "bola 9 ° C". Penanaman langsung.


2, masa penanaman: penanaman tulip boleh ditanam, juga boleh pot, kedua-dua kaedah penanaman boleh dijalankan pada akhir bulan Oktober.


3, menanam kaedah: jarak tanam 14 hingga 16 cm, baja asas penuh, meliputi kedalaman kira-kira 4 cm, 15 hingga 20 cm parit yang mendalam, selepas penyiraman penanaman. Sebelum dan selepas percambahan dan berbunga, gunakan 2 hingga 4 baja nipis.


Kedua, pokok pasu:

blob.pngblob.png

1. Pemilihan lembapan: Mentah penanaman boleh digunakan dalam pot bunga dengan diameter 10 cm hingga 20 cm. Bahagian bawah lembah adalah kira-kira 3 cm tebal, dengan sanga arang, batu bata, ceramsite, dan lain-lain sebagai lapisan saluran air, dan tanah neutral longgar dan subur. Perhatikan penggunaan tanah baru, tanaman tua yang ditanam tanaman lily dan bunga mentol tidak boleh digunakan untuk mencegah virus, nematoda dan jangkitan lain.


2, kaedah pasu: diameter 10 cm hingga 15 cm periuk setiap periuk 1 bola hingga 2 bola, 18 cm hingga 20 cm periuk setiap periuk 3 bola hingga 5 bola, ketika menanam atas bola dan permukaan tanah dapat disiram . Selepas penanaman, letakkan naungan pada ke-3 hingga ke-5, masukkan air di tempat yang sejuk selepas luar. Air harus dituangkan apabila permukaan tanah pasu di bawah 1 cm. Dari bulan Disember hingga Februari tahun berikutnya: Pada musim sejuk, periuk busa boleh digunakan untuk membungkus periuk dan meletakkan tempat cerah luar cerah. Akar di atas 5 ° C boleh tumbuh. Tanah periuk tidak kering, menuang dituangkan.


Ketiga, keperluan penyelenggaraan:


1. Tanah: Tulip memerlukan kesuburan yang longgar, tanah kering, air yang retinif dan bernafas untuk penanaman, dan harus tetap sedikit berasid (PH6-8.5). Elakkan tanah beralkali dan tanah kelikatan yang tinggi. Gunakan 1: 1 untuk gambut, membusuk tanah dan pasir. 1: 1 mencampurkan sebagai substrat penanaman, kesannya lebih baik.


2. Sunshine: Lampu matahari yang mencukupi diperlukan untuk pertumbuhan tulip. Cahaya yang tidak mencukupi akan menyebabkan pertumbuhan tumbuhan yang lemah, menyebabkan tunas jatuh, tumbuhan semakin lemah, warna daun menjadi lebih ringan, dan masa berbunga dipendekkan. Walaubagaimanapun, selepas setengah bulan, tulip harus dihiasi dengan sempurna untuk memudahkan perkembangan mentol baru. Di samping itu, apabila bercambah, pemanjangan tunas bunga dihalang oleh cahaya, dan selepas teduhan, ia boleh menggalakkan pemanjangan tunas bunga dan mencegah pertumbuhan vegetatif awal daripada terlalu cepat dan panjang. Selepas kemunculan, cahaya perlu ditingkatkan untuk menggalakkan penyatuan tumbuh-tumbuhan, membentuk tunas bunga dan mempromosikan pewarnaan. Selepas tunas bunga lewat berwarna sepenuhnya, ia harus dilindungi dari cahaya matahari langsung dan memanjangkan masa berbunga.


3, suhu: Tulip hi musim panas yang hangat, iklim musim panas yang sejuk, suhu pertumbuhan adalah 9-13 ° C. Rintangan sejuk yang kuat, rintangan suhu rendah -35 ° C.


4, penyiraman: Selepas penanaman perlu ditanam, supaya tanah dan mentol dapat digabungkan sepenuhnya dan kondusif untuk perakaran, bercambah harus sesuai selepas kawalan air, sehingga daun secara beransur-ansur memanjangkan, boleh disembur pada permukaan daun, meningkatkan udara kelembapan, pam Semasa tempoh berbunga dan tunas, bekalan air yang mencukupi perlu dipastikan untuk mempromosikan perkembangan penuh bunga. Selepas berbunga, kawalan air yang betul harus diterima pakai.


5. Pemupukan: Tulip mempunyai keperluan yang rendah untuk baja. Sekiranya pertumbuhan lemah, beberapa baja nitrogen boleh digunakan. Apabila sistem akar telah dibangunkan dengan baik, gunakan 2 kg kalsium nitrat setiap 100 meter persegi dan biarkannya dalam tiga kelompok berasingan pada selang satu minggu atau lebih.


6. Perosak serangga: Patogen perosak dan penyakit tulip boleh dibawa oleh mentol. Mereka juga boleh dibawa oleh tanah untuk menjangkiti mentol. Mereka kebanyakannya berlaku pada suhu tinggi dan keadaan kelembapan yang tinggi. Penyakit utama adalah tusuk busuk, reput lembut, penyakit warna patah, redaman, tunas buta, serangga perosak kebanyakannya belalang. Sebelum menanam, lakukan pembasmian kuman tanah yang mencukupi, dan gunakan penanaman benih detoksifikasi sebanyak mungkin. Cari tumbuhan yang berpenyakit untuk menggali dan memusnahkannya pada waktunya. Tuang 1 ~ 2 kali fungisida dalam proses pertumbuhan rumah hijau. Kesannya lebih baik; Pengudaraan yang baik perlu dikekalkan untuk mengelakkan suhu tinggi. Kelembapan yang tinggi; apabila aphids berlaku, mereka boleh disembur dengan pyrethrin semula jadi sebanyak 3 kali sebanyak 800 kali.


7, pemangkasan: selepas bunga Xie, sebagai tambahan kepada yang dijadualkan meninggalkan ibu tanaman induk, selebihnya perlu memotong batang bunga dalam masa, supaya bekalan nutrien pekat mentol pembangunan. Pada ketika ini, bilangan penyiraman perlu dikurangkan secara beransur-ansur untuk memudahkan pengembangan mentol dan tekstur baru.