Ruang Seni Rumah, Membuat Rumah Lebih Menarik!

- Dec 16, 2019-

Ruang Seni Rumah, Membuat Rumah Lebih Menarik!

Banyak pereka dalaman akan dipanggil "ahli sihir ruang" yang melampau, mewujudkan daya tarikan yang tidak terhingga dalam ruang terhad dan mengubah mustahil ke mungkin. Terutama dalam harga perumahan semasa yang tinggi dan unit-unit kecil yang dicari, bagaimana untuk mengubah ruang dari segi estetika dan kepraktisan untuk menjadikan ruang lebih halus adalah satu soalan yang perlu diterokai.

image

Lapisan

Mewujudkan rasa hierarki sangat berguna untuk memperkayakan ruang, dan ia dapat mewujudkan kepelbagaian ruang. Jadi bagaimana membentuk rasa hierarki? Ia boleh dilakukan dari aspek warna, pencahayaan, dan penempatan perabot, dan setiap kaedah mempunyai kesan yang signifikan ke atas ruang. Dari aspek warna, lapisan ruang meningkat dengan memproses cahaya, kegelapan, dan warna teduh di kawasan yang berbeza.

Satu lagi cara yang biasa adalah untuk meningkatkan rasa hierarki melalui sekatan. Reka bentuk partition yang unik dapat mengurangkan monotoni rumah dan muncul hierarki. Dengan cara ini untuk meningkatkan rasa hierarki biasanya berkaitan dengan dua kawasan fungsional, seperti antara ruang makan dan ruang tamu. Rak buku dan kabinet yang rendah adalah semua cara yang baik.

image

talian

Setiap ruang terdiri daripada titik, garisan, dan permukaan. Perubahan dan struktur garisan juga akan mempengaruhi tekstur ruang keseluruhan. Garis lurus biasa, satu mendatar dan satu menegak, membentuk ruang yang stabil. Garis-garis garisan yang bersih memperlihatkan ketenangan diri sendiri dalam kehidupan moden, sama seperti perwujudan peraturan dan rasionalitas.

Di samping garis lurus, bentuk melengkung mungkin muncul dalam beberapa kes. Pada masa ini, rumah ini sedikit lebih suka bermain. Contohnya, dalam gaya Mediterranean, pintu melengkung sering digunakan untuk membentuk garis melengkung. Berbeza dengan garis lurus yang sama, bahkan lebih mengagumkan.


Copyspace

Suasana kosong mungkin "hanya boleh difahami tetapi tidak diucapkan." Ia pada asalnya merupakan kaedah dalam lukisan dan penulisan kaligrafi untuk memperkaya imaginasi semua orang. Dan kini seni meninggalkan kosong sangat pintar diterapkan ke rumah, yang juga merupakan trend umum. Berbanding dengan menjejalkan rumah, meninggalkan ruang yang sesuai, ia lebih atmosfer dan terang. Sebagai contoh, apartmen kecil harus dibiarkan kosong untuk mengurangkan tekanan visual.

Membiarkannya kosong adalah keadaan menghapuskan kerumitan dan kesederhanaan. Kini gaya mudah digunakan, bentuknya lebih diterima oleh orang muda. Konsep asal dan artistik ruang putih juga menjadikannya sangat serasi dengan gaya Cina dan gaya Cina yang baru, dengan daya tarikan yang tidak berkesudahan.