Pengawal Selia Katakan Tiada Inflasi Besar Di China

- Feb 17, 2020-

Pengawal Selia Katakan Tidak Inflasi Besar di China

Beberapa pengawal selia berkata pada sidang akhbar mekanisme pencegahan dan kawalan bersama Majlis Negeri untuk jangkitan coronavirus baru dan wabak radang paru-paru bahawa prasyarat untuk mengekalkan dasar kewangan yang kukuh tidak berubah, dan China tidak akan mengalami inflasi berskala besar . Pada masa yang sama, pertimbangan wajar diberikan kepada kesan objektif wabak dan toleransi untuk pengawasan pinjaman tidak berbayar akan ditingkatkan dengan sewajarnya. Di samping itu, keadaan imbangan pembayaran tidak akan mudah berubah disebabkan oleh kesan jangka pendek seperti keadaan wabak. Di masa depan, imbangan pembayaran China masih akan mempunyai asas dan syarat untuk meneruskan keseimbangan asas.


image Betul memperbaiki toleransi pengawalseliaan pinjaman tidak berbayar.

Mengenai tekanan inflasi, Fan Yifei, timbalan gabenor Bank Rakyat China, berkata sekarang bahawa kerja dan pengeluaran masih diperlukan, kedua-dua aspek permintaan dan aspek lain telah membawa tekanan ke atas kestabilan harga. "Tetapi premis mengekalkan dasar kewangan yang kukuh tidak berubah, langkah-langkah akan diambil untuk menyesuaikan isu-isu ini tepat pada masanya, saya percaya China tidak akan mengalami inflasi berskala besar."


Liang Tao, timbalan pengerusi Suruhanjaya Kawal Selia Perbankan China dan Insurans, berkata sebagai pihak berkuasa penyeliaan, CBRC akan mengambil pendekatan yang realistis terhadap bank-bank di kawasan-kawasan yang terjejas oleh wabak ini, mengambil kira sepenuhnya impak objektif wabak itu, dan dengan sewajarnya meningkatkan toleransi pengawalseliaan untuk memenuhi sasaran pengawalseliaan. Berikan tempoh tangguh atau membuat beberapa pengaturan yang fleksibel terhadap langkah pengawalseliaan.


Fan Yifei berkata bahawa langkah seterusnya adalah untuk menyesuaikan toleransi pinjaman tidak berbayar bank perdagangan atau membuat beberapa penyesuaian. Saya percaya melalui usaha, masalah pinjaman tidak berbayar akan diselesaikan dengan baik. Secara umumnya, kadar pinjaman tidak berbayar di China adalah rendah, dan ada ruang besar untuk penyesuaian. Saya percaya kita dapat mengatasi masalah ini dengan betul.

image

Qi Liangtao berkata langkah seterusnya adalah untuk meningkatkan perlindungan kredit dan pelaburan dalam penyambungan semula pengeluaran dalam bidang utama. Panduan institusi kewangan untuk meningkatkan lagi sokongan kredit bagi perusahaan untuk meneruskan kerja dan pengeluaran, meningkatkan lagi pinjaman kredit korporat dan pinjaman jangka menengah dan jangka panjang, dan menanggung kos pembiayaan pada tahap yang munasabah. Mengenai keperluan modal untuk membeli bahan mentah dan peralatan yang mungkin dihadapi oleh perusahaan apabila menyambung semula pengeluaran dan memulakan semula pengeluaran, adalah wajar untuk meningkatkan sokongan pinjaman untuk modal kerja. Untuk membimbing institusi untuk memainkan peranan baton untuk penilaian prestasi, pertimbangkan cara yang sesuai untuk menyokong pengeluaran semula bidang utama seperti pembuatan, perusahaan kecil dan mikro, dan perusahaan swasta ke dalam sistem indeks penilaian, atau dengan wajar menyesuaikan berat penilaian untuk merangsang cawangan akar umbi dan garis depan Motivasi orang-orang perniagaan.


Imbangan imbangan pembayaran dan baki asas berterusan


Bercakap tentang jangkaan imbangan pembayaran, timbalan pengarah Pentadbiran Negeri Pertukaran Asing Xuan Changneng, berkata dalam beberapa tahun kebelakangan ini, imbangan pembayaran China telah mengekalkan keseimbangan asas, mencerminkan pengoptimalan rasional ekonomi mendalam struktur dan kesan pematuhan China terhadap pembaharuan dan pembukaan. Keadaan imbangan pembayaran tidak akan berubah dengan mudah disebabkan oleh kesan jangka pendek seperti epidemik pneumonia mahkota baru.


"Kesan wabak ini adalah sementara dan terhad. Pada masa akan datang, imbangan pembayaran antarabangsa China masih akan mempunyai asas dan syarat untuk meneruskan keseimbangan asas." Xuan Changneng menekankan bahawa terlebih dahulu, akaun semasa dijangka mengekalkan lebihan yang kecil. Rangkaian industri pembuatan China selesai, transformasi dan menaik taraf mempercepatkan, dan daya saing antarabangsa produk berkaitan masih kukuh; Struktur pelaburan luar negeri China terus mengoptimumkan, pendapatan pelaburan asing meningkat, dan pendapatan pelaburan dijangka bertambah baik secara beransur-ansur. image


Kedua, aliran modal rentas sempadan China masih berdasarkan operasi yang stabil. Impak jangka pendek wabak ini tidak akan mengubah asas pembangunan jangka panjang yang baik dan berkualiti tinggi di China. Adalah dijangkakan bahawa pelaburan terus akan terus mempunyai lebihan keseluruhan; tahap keterbukaan kewangan akan meningkat dengan mantap, dan ia akan menjadi lebih menarik kepada pelabur asing, yang akan membantu menyimpan dana di bawah pelaburan sekuriti. Aliran masuk bersih; dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kadar pertukaran terapung dua hala telah memainkan peranan dalam memupuk jangkaan rasional pasaran, dan urus niaga pertukaran asing perusahaan China, individu dan entiti pasaran lain telah menjadi lebih rasional.


Xuan Changneng berkata pada umumnya, dalam persekitaran luar yang kompleks dan berubah, imbangan pembayaran antarabangsa China dapat mencapai keseimbangan asas, yang mencerminkan penyesuaian sistem kewangan yang kuat, dan juga menunjukkan bahawa asas keseimbangan dalaman dan luaran dan kestabilan ekonomi adalah stabil. Pada masa akan datang, kami mempunyai keupayaan dan keyakinan untuk menangani kesan pelbagai faktor gangguan dalaman dan luaran dan mengekalkan keseimbangan asas dan kestabilan imbangan pembayaran antarabangsa.