Original Of Chrismas

- Dec 24, 2019-

Asal Chrismas

Krismas adalah Festival Spring untuk orang asing. Bagi mereka, ini adalah hari yang bahagia untuk meletak jawatan dan mengalu-alukan yang baru. Jadi berapa banyak yang anda tahu mengenai asal-usul Krismas, mari kita bercakap dengan anda tentang ketika Krismas berasal.

image

Krismas pada 25 Disember adalah hari perayaan pengasas Kekristianan, Yesus Kristus, dan ia adalah cuti terbesar dan paling popular di Amerika Syarikat.


Menurut Kitab Suci umat Kristian, Tuhan memutuskan bahawa Anak tunggalnya, Yesus Kristus, harus dilahirkan di dunia, mencari seorang ibu, dan hidup di bumi agar orang dapat lebih memahami Tuhan, belajar mencintai Tuhan, dan lebih baik saling menyayangi . "Krismas" bermaksud "Merayakan Kristus", meraikan masa ketika seorang wanita Yahudi muda, Maria, melahirkan Yesus.


Maria terlibat dengan tukang kayu Joseph. Walau bagaimanapun, sebelum mereka tinggal bersama, Joseph mendapati Maria mengandung. Kerana Joseph adalah seorang yang baik, dan dia tidak mahu bercakap mengenainya untuk membuatnya kehilangan muka, dia mahu diam-diam berpisah dengannya. Ketika ia memikirkannya, malaikat Allah itu muncul dalam mimpinya dan berkata kepadanya, "Jangan muntah, kembalilah Maria ke rumah, anaknya yang berasal dari Roh Kudus, akan melahirkan anak laki-laki dan kamu beri nama Anak itu Yesus, kerana dia akan menyelamatkan orang dari dosa. "

image

Walaupun hari ulang tahun yang tepat Yesus tidak jelas, kira-kira 2000 tahun yang lalu, kalendar membahagikan masa ke pra-BC (sebelum kelahiran Yesus Kristus) dan selepas AD (AD ialah singkatan Latin, yang bermaksud "dengan kita Tuhan-Zaman Yesus "). Semasa tiga ratus tahun pertama selepas AD, hari ulang tahun Yesus disambut pada hari yang berbeza. Akhirnya, pada tahun 354 AD, para pemimpin gereja membuat 25 hari ulang tahun Yesus Kristus.

image

Pada Malam Krismas, ibu bapa secara senyap-senyap akan menyediakan hadiah untuk kanak-kanak dan meletakkannya dalam stoking. Kemuncak Malam Krismas adalah acara di Christ Church. Massa pada Malam Krismas biasanya dibahagikan kepada dua kali, sekali diadakan pada 9 hingga 10 malam ke jemaah; yang lain adalah Misa pada tengah malam, yang merupakan klimaks dari Malam Krismas. Mass Midnight telah berakhir pada tengah malam, ketika Krismas sedang mendekati, sering disertai dengan loceng gereja, memohon pengampunan, berkat dan kegembiraan dan kebahagiaan ke dunia.


Krismas adalah cuti penting bagi umat Kristian untuk memperingati kelahiran Yesus. Menurut Alkitab, Yesus dilahirkan di sebuah kota kecil di Yudea-Betlehem. Buku ini mencatatkan bahawa Perawan Maria dikandung oleh Roh Kudus. Apabila dia kembali ke kampung halamannya dengan suaminya, Joseph, semua hotel penuh. Oleh itu, Maria terpaksa melahirkan Yesus di palungan. Dikatakan bahawa ketika Yesus tidur dengan aman di palungan, di timur jauh, tiga dokter mengikuti bintang cerah di langit untuk mencari Yesus dan menyembahnya. Gembala itu juga mendengar suara malaikat di syurga di padang belantara, memberitahu mereka kabar baik tentang kelahiran Yesus.


Hari ini, Krismas secara beransur-ansur memudar jauh dari sifat keagamaannya yang asli, menjadi lebih daripada sekadar cuti keagamaan, perlahan-lahan menjadi perjumpaan keluarga, makan bersama, dan perayaan rakyat tradisional Barat untuk kanak-kanak.