Homestay Lingnan

- May 24, 2018-


Homestay dengan keperibadian dan suhu membawa puisi orang dan imaginasi orang yang jauh. Pada masa yang sama, ia adalah tempat yang bagus untuk mengalami sejarah dan budaya bandar secara mendalam. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, di Xiguan, di Dongshan, dan di kampung-kampung purba, inap desa dengan ciri-ciri Lingnan yang unik telah berkembang dengan senyap-senyap. Kemasukan modal swasta telah memulihkan rumah yang lama, usang dan terbengkalai; pembaharuan mempunyai sentimen dan ketekunan. Ia tidak mudah dan sukar. Masih banyak lagi harapan.

Di sebelah Rumah Pintu Barat di Muzium Liwan, terdapat sebuah homestay bernama "Guanyu Huawu". Adat tradisional Xiguan, kisi kayu tingkap Manchurian, teras berongga, tembok bata hijau, Ma Shi Road, dll. Charm Lingnan. Jiang Xiaohui, pengasas "Pendiri Residen", telah tinggal di Guangzhou selama lebih dari 20 tahun. Sejak muda, Jiang Xiaohui sangat menyukai rumah tua yang penuh dengan tanda sejarah, seolah-olah dia dapat membicarakan jiwa kota melalui rumah lama.

blob.png

Jiang Xiaohui percaya bahawa daerah bersejarah di Guangzhou kaya dengan sumber pelancongan budaya dan harus dilindungi secara aktif dan berkesan.


"Guanyu" terletak di depan Taman Tasik Liangwan dan dua rumah kediaman di Yongqingfang, Enning Road. Tempoh pembinaan adalah 11 bulan dan pelaburannya melebihi RMB 4 juta. "Tempat tidur di bandar, pengesahan akan menjadi halangan terbesar". Sebelum memasuki industri homestay, Jiang Xiaohui menjalankan kajian industri terperinci dan mendapati bahawa banyak rumah di bandar Guangzhou tidak dapat mendapatkan lesen perniagaan kerana mereka tidak menjalankan "kediaman dan perubahan perniagaan", yang membawa kepada siri masalah. . Dengan cara yang sama, "pembaharuan kediaman" juga memberikan masalah kepada Jiang Xiaohui.


Bangunan kediaman di Daerah Bersejarah Xiguan lama sangat sukar. Jiang Xiaohui dan pembantunya pergi ke kejiranan selama 3 bulan berturut-turut untuk mencari rumah dan akhirnya memilih tempat tinggal di kawasan Lai Chi Wan. Jiang Xiaohui teringat, "Untuk menyewa rumah ini, kami mengambil hujan untuk bertemu dengan pemiliknya dan mengusir keluar rumah semalaman untuk mengaktifkan kes perancangan perniagaan. Akhirnya keikhlasan dan dedikasi kami juga mengagumkan beliau. Dia bersetuju untuk menyewanya kepada saya dan berusia 10 tahun. Prekondisi untuk pajakan adalah saya juga akan menyelesaikan proses pengesahan 'kediaman dan perubahan perniagaan'. Jadi, Jiang Xiaohui membuat rancangan perniagaan untuk nilai dan kepentingan pengaktifan blok bersejarah, dan melawat jalan-jalan dan pemimpin-pemimpin yang berkaitan di Daerah Liwan pada beberapa kesempatan, akhirnya mendapat sokongan. , menyelesaikan prosedur "kediaman untuk menukar perniagaan".

blob.png

Jiang Xiaohui berkata: "Sebab mengapa kita bertahan dalam 'hidup dan mengubah perniagaan' adalah di satu pihak kerana permintaan tuan tanah, sebaliknya, untuk pengesahan, yang lebih kondusif untuk mempromosikan kemasukan modal. ' Perubahan perniagaan 'juga merupakan penubuhan syarikat saya. Salah satu syarat asas. "


Bangunan sejarah berubah menjadi dunia "Bintang"


Untuk membolehkan para pelanggan mempunyai pengalaman yang baik, linen, selimut dan linen lain di semua bilik kedai digunakan secara eksklusif oleh hotel bintang, dan Jiang Xiaohui membuat keputusan utama untuk membebaskan pejabat di Yongqingfang. Rumput, membeli peralatan profesional, mencari seseorang yang bertanggungjawab untuk melakukan penggantian tempat tidur semua bilik di kedua-dua kedai, untuk memastikan kebersihan semua linen di kedai itu.


Selepas daftar keluar, pekerja perlu mengeluarkan tempat tidur dan mengambil masa 15 minit untuk menarik balik bilik linen di sebelah Yongqing Square. Letakkan kotak-kotak kain di lantai dua, basuh dan keringkannya. Ia dihantar semula ke atas bumbung di tingkat atas di sebelah Liwan Lake tempat ia dikeringkan. Ini belum selesai. Selepas pengeringan, ia mesti diangkut kembali ke bilik linen di Yongqing Square untuk menyeterika dan lipatan. Akhirnya, ia ditarik balik ke kedai di Liwan Lake. Proses ini amat intensif dan tidak semua pengusaha sanggup bersikeras.


"Katil juga perlu mempunyai kualiti. Apa yang anda lakukan adalah bertanggungjawab kepada tetamu anda. "Jauhkan jalan anda dan hidup berdasarkan ini" adalah sikap saya untuk melakukannya. "Jiang Xiaohui menegaskan.


Jiang Xiaohui berasal dari Wilayah Hunan. Untuk lebih memahami budaya Xiguan dan mengintegrasikan dengan hiasan rumah moden, dia juga menjemput Encik He Yongming, pemenang Anugerah Rekaan IF Jerman, untuk mereka bentuknya. Oleh itu, beliau menyampaikan puisi puisi lukisan puisi. "Kehidupan Xiguan yang lama adalah asalnya. Selain itu," Untuk memberikan ketenangan fikiran bagi para pemilik, dan untuk operasi dan perlindungan masa depan, selepas perubahan harta benda, ia juga perlu menghadapi beberapa masalah seperti pertempuran api dan undang-undang dan perintah. Jalan raya untuk pembinaan semula adalah sukar, "kata Jiang Xiaohui kepada pemberita.


Yuan Ting House


Muzium Perabot Kisah Purba Guesthouse


Kampung Lilong, di tebing utara Daochoukou, Juxing Street, Fangcun Avenue, Daerah Liwan, terkenal dengan sejarah hampir 130 tahun. Ia juga dikenali sebagai "Kampung Yanjia". Berjalan ke Kampung Julong, "Yuan Ting" terletak di dua bangunan bersejarah. Antaranya, Yuan Ting No. 5 Yard, rumah pengusaha terkenal "Bekas Kediaman Jiu Wuchen," adalah "muzium hidup" dengan enam bilik. Yuan Ting 12 adalah ruang acara awam yang menggabungkan masa lapang, hiburan dan membeli-belah.


Han Chong, pengasas Yuan Ting, memberitahu pemberita bahawa memilih untuk mengendalikan katil dan sarapan di Kampung Julong bukan sahaja kerana memelihara bangunan kediaman paling lengkap di Dinasti Qing, tetapi juga menyediakan tempat untuk memaparkan dan pengalaman perabot antik . .


Berjalan ke Yuanting, Kabinet Shaanxi Chang'an, Kursi Kuil Shanxi, Kabinet Yuncheng ... Satu perabotan lama dengan rasa yang kaya akan datang, dan berinteraksi dengan katil Lingnan, Qingzhuan, dan Chaozhou. perlanggaran. Ini "barang-barang antik lama" bukan sahaja perabot, tetapi juga boleh digunakan secara normal oleh tetamu. Para majikan perabot lama ini adalah pasangan Harvey dan Yao Xiaobo yang mengasaskan Muzium Seni dan Kehidupan di Weibo House. Awalnya, mereka mengembara ke seluruh negara dan menghabiskan lebih dari 30 tahun untuk menyelamatkan dan memulihkan lebih daripada 3,000 keping perabot kuno yang telah dibusukkan dan dibakar.


"Saya terkejut dengan apa yang Weibos lakukan dan jatuh cinta dengan perabot kuno ini. Saya mahu menyebarkan cerita di belakang mereka kepada lebih ramai orang, jadi saya menyewa mereka bersama dua pengasas lain. Dua bangunan bersejarah di Long Village membeli sebahagian kecil daripada perabot antik Weibos. "


Pengaktifan bangunan bersejarah tidak boleh "sama seperti itu"


Menurut ingatan Han Chong, proses memenangi kedua-dua bangunan bersejarah itu agak lancar. "Lebih sedekad yang lalu, sesetengah pemaju membeli beberapa rumah di sini. Dalam tempoh ini, mereka telah melakukan pembaikan. Kerajaan Daerah Liwan telah mengumpul Perlindungan bangunan-bangunan bersejarah di Long Village juga sangat penting, jadi bangunan itu sendiri dipelihara dengan baik dan kita telah berubah kurang. "


Walaupun hanya tempoh singkat tiga bulan yang digunakan, pengubahsuaian bangunan Yuan Ting masih berhati-hati dan memberi tumpuan kepada kerja-kerja pembaikan dan susun atur dalaman. "Oleh kerana bangunan-bangunan lama tidak dapat diubah dengan cara yang besar, kami terutama melakukan beberapa bantuan dinding dan kalis air, dan mengambil kira hakikat bahawa homestay memerlukan orang ramai, kami menghabiskan lebih banyak masa untuk saliran, pelupusan kumbahan, dan memadam kebakaran . Kesukaran adalah untuk menangani perkara itu. Untuk mengelakkan kelembapan, rumah lama Lingnan akan menguburkan pasir dalam di bawah tanah untuk menyerap kelembapan. Setelah tanah panjang, ia akan runtuh. Oleh itu, tanah mesti diisi semula. "


Pada masa yang sama, untuk mengelakkan kemungkinan "sekunder kerosakan" menengah ke bangunan-bangunan bersejarah, wayar di dalam bangunan semuanya "garis-garis". Han Chong memberitahu pemberita: "Jika anda memasang lubang di dinding seperti hiasan moden, ia akan menyebabkan kerosakan yang tidak dapat diperbaiki ke bangunan itu sendiri."


Han Chong berpendapat bahawa pengaktifan bangunan bersejarah ini adalah untuk menghormati bangunan-bangunan bersejarah itu sendiri. Semasa menjalankan operasi perniagaan, mereka mempunyai lebih banyak tanggungjawab dan kewajipan untuk terus mengekalkan. Pengkomersilan terlalu tinggi juga merosakkan bangunan bersejarah itu sendiri.


Dongshan B & B


Beberapa kelainan dan giliran lama telah ditemui semasa pengubahsuaian bangunan-bangunan lama


Dongshan B & B, terletak di No. 12 Jalan Hengshuihou, Jalan Donghuan, merupakan salah satu tempat tinggal paling awal di kawasan Xinhepu. Ia adalah sebuah vila tiga tingkat dalam tempoh Republik China. Ia pada asalnya merupakan keluarga Yi lama yang tinggal di Taishan. Rumah. Yan Xiaoming, ketua institut lain, memperkenalkan: "Pada tahun 2015, kami menyewa rumah. Kami pada asalnya ingin mencari tempat bagi syarikat komunikasi budaya kami untuk berkhidmat sebagai tempat pertemuan untuk rakan-rakan. Beberapa bilik yang tersisa sering digunakan untuk melayan rakan-rakan secara percuma. Ia sangat popular untuk dihantar ke kalangan kawan-kawan, dan idea untuk membuat tempat tidur dan sarapan dilahirkan. "


"Pada masa itu, kualiti rumah sangat miskin. Di samping lantai, kami hampir berubah. Ia adalah membaik pulih seluruh bangunan. Struktur keluli dalaman digunakan untuk mengukuhkan rumah lama, dan pelaburan dalam hiasan adalah sekitar 2 juta yuan. Sewa bulanan rumah itu masih memerlukan puluhan ribu yuan. "Hiasannya tidak mudah, dan ia dihentikan oleh pentadbiran bandar hanya seminggu atau dua selepas ia dimulakan. Ia diminta memohon perkhidmatan pemfailan dari Jabatan Pengurusan dan Biro Perancangan. Pada asalnya, walaupun rumah ini bukan bangunan sejarah yang tersenarai, ia juga perlu diuruskan dengan merujuk bangunan-bangunan bersejarah kerana ia berada dalam blok bersejarah dan budaya.


Yan Xiaoming berkata: "Untuk membaik pulih bangunan-bangunan lama yang bersejarah, kita tidak tahu pada permulaan apa prosedur yang perlu dilakukan. Ia mengambil masa dua bulan untuk menyelesaikan semua formaliti dan pengubahsuaian keseluruhannya ditangguhkan selama tujuh hingga lapan bulan."


Sekarang anda boleh merasakan ciri-ciri Lingnan yang kuat apabila anda memasukkan Dongshan Bund. Terdapat pelbagai gaya Dongshan, seperti bunga tingkap besi, gramofon, porselin purba, dan jubin, dan terdapat banyak penyumbatan kayu dan tingkap manchurian yang ciri-ciri Xiguan. Yan Xiaoming berkata bahawa konsep reka bentuk hospital lain sebenarnya adalah gabungan ciri-ciri Dongshan dan Xiguan.


Terdapat sejumlah besar banglo dan vila di kawasan Dongshan, yang dipelihara dengan baik dan mempunyai asas yang baik untuk pengaktifan dan penggunaan. Mengikut perangkaan yang tidak lengkap, terdapat kira-kira sedozen atau lebih homestay di kawasan Dongshan dan dua atau tiga buah rumah di rumah keluarga tunggal.


Menggalakkan lebih banyak modal untuk menyertai pengaktifan bangunan lama


Wartawan itu melawat beberapa buah rumah di Dongshankou. Banyak pengendali homestay percaya bahawa industri homestay masih dalam "zon kelabu" di Guangzhou. Di satu pihak, banyak bangunan lama kebanyakannya kediaman. Apabila mereka memohon lesen perniagaan, mereka menghadapi masalah yang tidak konsisten dengan penggunaan sebenar dan sifat rumah. Mereka hanya boleh muncul dalam bentuk syarikat atau hotel hosting; Sebaliknya, status harta benda itu tidak Di Dinasti Qing, pihak berkuasa keselamatan awam kebanyakannya menamakannya sebagai industri pelancongan untuk mengawasi, dan pemantauan dan perlindungan kebakaran populasi terapung juga kekurangan. Yan Xiaoming, orang yang menjaga hospital lain, berkata pengendali hotel sangat bersedia untuk bekerjasama dengan keperluan jabatan yang berkaitan dan mengendalikannya secara sah. Hanya apabila disahkan, pengendali hotel berani untuk beroperasi; hanya jika dasar dan peraturannya jelas, akan lebih banyak modal swasta terlibat dalam penyelenggaraan dan revitalisasi bangunan lama tradisional.


Orang dalam industri percaya bahawa hotel adalah industri baru. Masalah dalam kewujudan dan pembangunan perniagaan hotel tidak dapat dielakkan. Oleh kerana bangunan bersejarah dan lama terlibat dalam peninggalan budaya, perancangan, keselamatan awam dan pengurusan bandar dan jabatan-jabatan lain. Di bawah keadaan dasar yang tidak jelas, adalah mungkin untuk menubuhkan kumpulan kerja bersama antara jabatan untuk mengaktifkan dan menggunakan bangunan lama, dan menggalakkan lebih ramai individu dan modal swasta untuk mengambil bahagian dalam penggunaan aktif bangunan lama.


"Orang perseorangan memerlukan panduan, dorongan, dan bantuan. Kami tidak boleh menetapkan terlalu banyak peraturan dan peraturan dalam transformasi dan penggunaan. Kami sekarang membuat hotel agak hambar. Kami juga mahu berkembang dan kami tertangguh berdasarkan ketidaktentuan dasar dan peraturan dan kekurangan dana. "Yan Xiaoming juga percaya bahawa Dongshan dan Xiguan adalah kad perniagaan untuk pelancongan budaya di Guangzhou. Mereka harus mewujudkan syarat untuk lebih ramai pelancong masuk ke bandar lama dan menghargai budaya Lingnan yang sahih.


Pernyataan Pakar


Bed and Breakfast di Guangzhou adalah di peringkat awal pembangunan


Berbanding dengan perkembangan industri hotel di Zhejiang dan Beijing, B & B di Guangzhou masih dalam peringkat awal pembangunan dan penerokaan.


Pada bulan Ogos 2017, Pentadbiran Pelancongan Guangzhou menyatakan dalam jawapannya kepada cadangan CPPCC bahawa pada masa ini, B & B Guangzhou kebanyakannya dari kawasan luar bandar, dan perumahan penduduk digunakan untuk menjalankan penginapan dan penerimaan. Terdapat juga beberapa asrama di bandar yang telah berubah dari bangunan lama.


Sebagai tindak balas, Peng Qing, bekas timbalan pengarah Institut Pelancongan di Universiti Sun Yat-sen berkata dalam temu bual dengan pemberita bahawa rumah bersejarah di Guangzhou tertinggal di belakang mereka di Zhejiang dan Beijing. Ini adalah hasil daripada perkembangan ciri-ciri pasaran sendiri di Guangzhou. Pertama sekali, keseluruhan industri penginapan di Guangzhou sangat maju dan mempersembahkan keadaan lebihan bekalan. Dalam keadaan sedemikian, hotel ini semata-mata hanya salah satu daripada banyak pilihan. Kedua, kebanyakan bangunan bersejarah ini di Guangzhou tertumpu di bandar lama. Rumah-rumah lama itu sendiri sudah tua, persekitaran di sekitarnya adalah umum, dan rumah-rumah adalah bentuk umum. Tidak banyak rumah lama yang boleh digunakan untuk mengubah rumah menjadi hotel butik.


Peng Qing percaya bahawa "pasaran pelancongan Guangzhou didominasi oleh pelanggan perniagaan, dan penggunaan penginapan perniagaan para peniaga terutama hotel-hotel perniagaan. Permintaan untuk hotel dan penginapan agak rendah. Dari perspektif penawaran dan permintaan, pendapatan pelaburan bangunan lama yang dibina semula di kawasan bandar Guangzhou dapat dijumpai. Kelebihannya tidak jelas, dan ini juga merupakan sebab utama untuk tahap semangat yang rendah untuk melabur dalam B & Bs di Guangzhou City. Sudah tentu, dalam bidang-bidang di mana sumber daya yang berfaedah, pelaburan B & B mempunyai semangat tinggi, dan dari sudut operasi semasa, ia juga beroperasi dengan lebih baik. Ia membuktikan bahawa tahap kebimbangan dalam pelaburan Guangzhou tidak mengikut buta. "


Sebagai tindak balas kepada beberapa masalah yang dihadapi dalam pembangunan katil dan sarapan pagi ini, Peng Qing percaya bahawa untuk pemaju tempat tidur dan sarapan, "harus meringkaskan pengalaman pembangunan yang berjaya dan tidak berjaya sebelum tidur dan sarapan pagi, perhatikan penginapan asas fungsi ditambah perasaan, dan menyediakan fungsi penginapan untuk pelanggan. Tidak boleh hilang, ini adalah asas dari tidur dan sarapan pagi, tidak boleh mengabaikan keperluan yang paling asas demi perasaan. Pada masa yang sama, warisan ciri budaya Guangfu , ciri-ciri produk itu sendiri, kedudukan tepat keperluan segmen pasaran dan budaya tuan adalah jiwa tempat tidur dan sarapan pagi, mesti Menguatkan. Pelaburan saintifik awal, kawalan kos efektif, dan pengurusan yang baik dalam tempoh yang akan datang adalah fungsi asas pembangunan dan operasi hotel. "


Jawapan Jabatan


Perniagaan katil dan sarapan pagi akan mempunyai peraturan untuk diikuti


Bagi industri katil dan sarapan pagi untuk mendapatkan pembangunan jangka panjang, kita mesti terlebih dahulu mempunyai sistem pengurusan yang baik. Wilayah Zhejiang memimpin pejabat luar bandar dan penyertaan multi-sektor dalam perumusan "Peraturan-Peraturan Pengurusan Bed dan Sarapan Provinsi Zhejiang". Biro Keselamatan Awam Wilayah telah menubuhkan "Peraturan Sementara mengenai Pengurusan Keselamatan Kebakaran B & B (Rumah Agritainment) di Wilayah Zhejiang" untuk membolehkan pengusaha hotel mengikut peraturan. Terdapat undang-undang untuk diikuti.


Sebagai sebuah bandar budaya dengan sejarah lebih daripada 2,000 tahun, Guangzhou mempunyai banyak bangunan bersejarah dan rumah lama lain yang boleh digunakan dalam banyak cara untuk mengaktifkan dan menggunakan. Tahun ini, Guangzhou juga disenaraikan sebagai salah satu bandar perintis pertama untuk perlindungan dan penggunaan bangunan bersejarah di negara ini. Ia juga mengeluarkan "Program Kerja Pilot Perlindungan dan Penggunaan Bangunan Bersejarah Guangzhou", yang mencadangkan bahawa "menggalakkan bangunan-bangunan bersejarah untuk berubah menjadi homestay, kafe, dan lain-lain, penyelidikan subsidi pembiayaan. Langkah-langkah yang berkaitan dengan ganjaran. "


Mengenai masalah bangunan bersejarah "pembaharuan kediaman", wartawan mengetahui bahawa dalam "Pendapat Pejabat Jemaah Perbandaran Rakyat Guangzhou mengenai Kelonggaran Lebih Lanjut Keadaan Premis Utama Utama", kediaman dan premis perniagaan milik kediaman telah dijelaskan dan permohonan mereka dibuat. Orang yang terlibat dalam industri bukan masalah pencemaran yang tidak berkaitan dengan keselamatan, boleh mengemukakan kepada kerajaan tempatan atau agensinya yang dihantar, jawatankuasa orang kampung (kejiranan) dan jabatan lain yang dikeluarkan oleh penggunaan bukti untuk pendaftaran perniagaan. Di samping itu, menurut "Pejabat Am Kerajaan Rakyat Perbandaran Guangzhou Mengenai Beberapa Pendapat mengenai Mengoptimumkan Persekitaran Akses Pasaran," apabila mendaftar pemohon untuk kediaman komersial (tapak operasi), sebagai tambahan kepada keadaan yang berkaitan dengan senarai negatif, sistem komitmen diri yang diisytiharkan dilaksanakan lagi. Mengoptimumkan proses kelulusan pendaftaran. Orang yang bertanggungjawab bagi Suruhanjaya Perancangan Sumber dan Sumber Negeri menyatakan bahawa bangunan bersejarah itu telah mengubah penggunaan dan penggunaannya untuk pendaftaran perindustrian dan komersial. Jabatan tanah dan perancangan sedang bekerjasama dengan biro perindustrian dan komersial di bandar untuk terus mengkaji langkah-langkah pengoptimuman bersempena dengan promosi perlindungan dan penggunaan bangunan-bangunan bersejarah.


Biro Pelancongan Perbandaran Guangzhou juga menyatakan bahawa ia meneliti dan merumuskan garis panduan untuk pembinaan katil dan sarapan dan piawaian perkhidmatan selaras dengan pembangunan homestay, dan merancang untuk mengambil bahagian dalam perumusan standard "Bed and Breakfast Inn Piawaian Perkhidmatan "dan" Piawaian untuk Pengurusan Keselamatan B & B Inns ". Memperkukuhkan penyeliaan dan penyeragaman operasi perniagaan di tempat tidur dan sarapan pagi di aspek pengurusan keselamatan awam, keselamatan kebakaran, kebersihan makanan, perlindungan alam sekitar, kualiti perkhidmatan dan pembinaan sistem, dan meningkatkan kualiti pengurusan dan perkhidmatan hotel.


Di samping itu, dengan mengambil kira perkembangan industri perumahan, ia juga melibatkan fungsi jabatan seperti peraturan negara, pembinaan rumah, budaya, keselamatan awam, perlindungan kebakaran, pertanian, pengawasan makanan dan dadah, dan merancang untuk memperkuat perancangan, tanah, budaya, keselamatan awam, pertanian, dan pengawasan makanan dan dadah. Jabatan-jabatan lain menyelaraskan dan berkomunikasi satu sama lain untuk membentuk satu konsensus. Apabila syarat-syaratnya sudah matang, "Peraturan Pelancongan Guangzhou" akan disemak semula dalam masa terdekat untuk memasukkan bentuk perniagaan baru seperti industri hotel ke dalam skop pengurusan.