Jasmine Harus Dipelihara Seperti Ini

- Mar 26, 2018-

Jasmine mesti dikekalkan seperti ini

Jasmine seks adalah hangat dan lembap, dan ia tumbuh paling baik dalam persekitaran yang berventilasi, setengah-negatif. Tanah ini paling sesuai untuk tanah berpasir sedikit berasid yang mengandungi sejumlah besar humus. Kebanyakan spesies adalah sejuk, bertempur dengan kemarau, tahan fros, cacing tanah basah dan tanah alkali. Apabila suhu musim sejuk lebih rendah daripada 3 ° C, cawangan dan daun terdedah kepada kecederaan pembekuan dan akan mati jika mereka bertahan lama. Tumbuhan daun anggur sangat sejuk dan tahan kemarau. Jasmine boleh digunakan sebagai teh atau ubat Cina. Jasmine berasal dari rantau Jiangnan di China dan rantau barat.

Tips Pemuliharaan:

Pertama, alam sekitar dan cahaya: Jasmine sex hi, panas, lembap, berventilasi dan bernafas persekitaran, memerlukan banyak cahaya. Meletihkan jasmine, melati pasu selatan boleh ditanam di musim sejuk, utara di musim gugur dan musim sejuk perlu melakukan kerja hangat, berpindah ke bilik di arah menghadap selatan. Apabila cahaya itu kuat, cawangan-cawangannya kuat, daun-daunnya berwarna hijau gelap, bunga-bunganya banyak dan harum, dan kekurangan cahaya matahari kurang kerap dan kurang wangi.


Kedua, kelembapan: Jasmine tidak bertolak ansur dengan kemarau, tetapi juga mengelakkan air, musim hujan, air lembab dibuang tepat pada masanya, atau daun terdedah kepada kuning. Pada hari-hari panas yang cerah pada musim panas, adalah perlu untuk air dua kali sehari, sekali pada waktu pagi dan pada waktu malam, dan jika didapati daun gulung, air perlu disembur pada daun untuk menggalakkan pertumbuhan.


Ketiga, tanah: penanaman tanah melati menjadi tanah subur dan pasir subur yang subur adalah lebih baik, dalam nilai pH 6 hingga 6.5 penanaman tanah yang sedikit berasid, maka akarnya adalah pertumbuhan padat, kuat, seperti lumpur berkualiti tanah , kekurangan matriks, kesuburan Rendah, pengudaraan yang kurang baik, sistem akar kurang, tumbuhan pendek, batang dan daunnya langsing, bunga kecil dan kecil.


Keempat, persenyawaan: Musim panas musim panas adalah musim pertumbuhan melati, memohon baja organik dan baja kalium fosforus, seperti serbuk kek kacang, makanan tulang, kalsium superfosfat dan baja bunga multi-unsur, digunakan dua kali sebulan. Jasmine sering muncul subur tapi tidak berbunga semasa musim pertumbuhan musim panas. Alasan utama adalah bahawa terlalu banyak baja nitrogen digunakan, menyebabkan pertumbuhan berkaki panjang dan berdaun. Dalam kes ini, adalah perlu untuk mengawal baja dan air, meningkatkan baja fosforus dan kalium, dan menggalakkan kehadiran tunas bunga. Pada masa yang sama, beri perhatian kepada Jasmine berpindah ke tempat yang cerah dan bersih.


5. Pemangkasan: Jasmine tumbuh dengan cepat pada musim panas dan mesti dipotong tepat pada masanya. Pisang melati pasu dan mengekalkan 10 cm hingga 15 cm di pangkalan. Ia menggalakkan pucuk paling tegas. Sekiranya pertumbuhan sangat makmur, ia perlu diambil apabila ia tumbuh 10 cm. Pukulan kedua lebih berbunga dan padat. Selepas pudar bunga, cumi-cumi perlu dipotong dalam masa untuk mengurangkan penggunaan nutrien, dan ia juga boleh mempromosikan pertumbuhan pucuk baru, yang menghasilkan cawangan padat, pucuk berbilang, dan berbunga.


6. Kawalan Perosak: Perosak serangga sering dijumpai di larva melati, serangga skala, dan labah-labah merah. Mereka paling teruk dari Julai hingga September. Mereka sering makan tunas. Mereka boleh disembur dengan serbuk sejagat atau air methional-200 kali, menyembur setiap setengah bulan. Sekali, iaitu, tidak ada perosak dan penyakit yang perlu disembur, supaya pencegahan yang pertama, masa semburan cerah pada pukul 9 pagi dan 4 petang adalah sesuai, tidak ada matahari panas pada tengah hari untuk mencegah penyemburan.


Tujuh, penyelenggaraan berbunga: Jangan sembur air pada bunga semasa berbunga, untuk mengelakkan bunga awal dan aroma hilang, periuk melati harus dipindahkan ke tempat perlindungan dari hujan.


Pengenalan bunga

Jasmine

Melati sangat hilar. Dengan pemuliharaan yang baik, melati pasu boleh dibuka tiga kali setahun. Jika kekurangan baja, nutrien tidak mencukupi, selepas membuka bunga, ia tidak akan lagi mekar. Sekiranya pengurusan disediakan, ia boleh dibuka dari akhir bulan Mei hingga awal bulan November. Kuncinya ialah penguasaan pemangkasan, cahaya matahari, dan baja.


Bagaimana untuk mekar lebih banyak, sila lakukan ini. Seluruh bilik sangat wangi.


Untuk membuat melati pasu lebih banyak berbunga, ambil langkah berikut:


1. Potong. Jasmine adalah benih berbunga yang paling makmur dalam 3-6 tahun, dan kemudian berumur setahun ke tahun. Sebelum perayaan Festival Spring, cawangan tahun lepas boleh dipotong dengan betul, meninggalkan asas 10 hingga 15 sentimeter, supaya sebahagian besar pucuk baru yang kuat berlaku, seperti cawangan-cawangan baru yang sangat makmur, harus mengambil jantung apabila tumbuh sehingga 10 sentimeter, menggalakkan pucuk sekunder, kemudian berbunga Banyak, dan jenis padat, nilai hiasan yang tinggi. Nota: Pemangkasan perlu dilakukan pada hari yang cerah, boleh digabungkan dengan daun jarang, cawangan berpenyakit dikeluarkan, dan tumbuh-tumbuhan boleh diselaraskan untuk memudahkan pertumbuhan dan tumbuh-tumbuhan buluh.


2. Pemupukan. Jasmine adalah tumbuhan yang telah dipetik banyak kali setahun, mempunyai banyak kelahiran, dan mempunyai tempoh berbunga tahunan. Oleh itu, ia memerlukan sejumlah besar baja untuk mengekalkan kesuburan yang mencukupi dalam tanah pasu. Ini adalah jaminan penting untuk berbunga melati. Melati pasak memaksa baja organik lebih baik, tetapi lebih baik menggunakan kotoran manusia yang terurai, atau kotoran manusia dan air kencing yang dicampur dengan kotoran itik ayam, kotoran babi, kek kacang, kek (semua mesti dimasak). Masa persenyawaan adalah terbaik apabila tanah pasu hanya putih, dan retakan kering kecil muncul di sekitar permukaan tembok lembangan. Apabila pucuk mula berkecambah, kotoran cair (najis, air 1: 9) boleh digunakan untuk mencurahkan sekali setiap 7 hari. Apabila berbunga cepat, kepekatan pupuk boleh ditingkatkan. Tuang sekali setiap 3 hari. Apabila kumpulan kedua dan ketiga bunga dibuka, kerana suhu yang sesuai, bunga, dan pertumbuhan yang kuat boleh digunakan sekali atau dua kali sehari. Secara beransur-ansur mengawal baja dan air selepas itu untuk menghalang tumbuhan dari makmur dan tisu lembut dan sukar untuk melalui musim sejuk.


Jasmine boleh mengekstrak minyak melati, hirisan kering pada musim panas; bunga musim panas dan musim luruh, kering untuk digunakan. Dengan Xin, Gan, sejuk, detoksifikasi haba, kesan kelembapan.


Ia juga boleh digunakan sebagai teh melati. Mengikut sifat penjerapan unik teh dan sifat meludah melati, teh melati yang diproses melalui satu siri proses teknologi tidak hanya dapat mengekalkan rasa teh semula jadi yang menyegarkan teh hijau, tetapi juga mengandungi aroma segar dan aroma bunga melati. Oleh itu, ia adalah minuman kesihatan semula jadi moden terbaik di China dan bahkan di dunia. Minyak pati Jasmine, minyak wangi melati dan lain-lain.

Melati bersih, kaya dan jelas. Bahasa bunganya adalah setia, hormat, suci, suci, pedesaan, indah dan menawan. Banyak negara menganggapnya sebagai bunga cinta. Lelaki dan wanita muda menghantar melati kepada satu sama lain untuk menyatakan cinta mereka. Ia juga berfungsi sebagai bunga persahabatan, melalui orang ramai. Meletakkan garland melati di leher tetamu supaya ia jatuh ke dadanya, menunjukkan penghormatan dan persahabatan, menjadi etika yang hangat dan ramah.


Bahasa bunga melati berfungsi, anda adalah milik saya, kerana aromanya menarik, dan banyak orang akan merawatnya seperti perhiasan. Pada majlis perkahwinan dan majlis-majlis lain, ia juga merupakan hiasan bunga yang sangat sesuai. Ia juga sering digunakan dalam karangan perkahwinan. Teh melati adalah teh yang sangat tertumpu. Walau bagaimanapun, bunga sebenar yang digunakan dalam jenis teh ini adalah bunga lain yang sangat mirip dengan pelbagai melati. Penampilan yang jelas menjadikannya sukar untuk membayangkan bahawa dia mempunyai bunga yang manis dan lembut. Memaparkan aroma "berfungsi" sebagai bunga bercakap. Oleh itu, sejak zaman purba, ia adalah salah satu bahan mentah utama dalam pelbagai minyak wangi.