Cara Simpan Bunga Apabila Ia Pudar

- May 22, 2018-

Bagaimana untuk menyelamatkan bunga apabila ia pudar

Punca:

1. Untuk mengelakkan tumbuh-tumbuhan terdedah, banyak pencinta daging akan membiarkan tumbuhan diletakkan di dalam bilik, tidak mengharapkan untuk mengakibatkan kekurangan cahaya, suhu persekitaran tertutup terlalu tinggi yang mengakibatkan pembakaran suhu tinggi.

2. Pada musim panas, suhu tinggi, daun tumbuhan dan kelembapan tanah menguap terlalu cepat. Sekiranya air tidak disiram tepat pada masanya, tumbuh-tumbuhan mudah terkeluar.

3. Perubahan cuaca dengan cepat pada musim panas, dan mudah untuk mengabaikan penyebab pendedahan berpanjangan tumbuhan di bawah matahari panas atau mendung yang mendung pada hari-hari hujan.

4. cuaca hujan di luar waktu terlalu lama, terlalu banyak air di dalam lembangan, mengakibatkan tumbuhan tidak boleh bernafas biasa, mengambil nutrien.

5. Pertumbuhan tanaman pada musim panas, bekalan baja nutrien tidak mencukupi.

blob.png

Ubat:

1. Secara beransur-ansur meningkatkan jumlah air ke tumbuhan: Dalam keadaan tumbuhan, banyak pemilik menuang air yang cukup pada satu masa. Inilah amalan yang salah. Kerana akar bunga telah lama menjadi terasa ketika bunga itu meleleh, fungsi penyerapan air asli hilang. Untuk secara beransur-ansur meningkatkan jumlah air, penyiraman secara tiba-tiba secara tiba-tiba akan membawa kepada kematian pesat tumbuhan.

2. Meningkatkan kelembapan alam sekitar: Apabila menyiram tumbuh-tumbuhan, gerakkan periuk ke tempat yang sejuk dan semburan air pada daun tumbuhan. Meningkatkan kelembapan udara membantu tumbuhan menyerap air.

3. Iklim musim panas kebanyakannya suhu tinggi dan kelembapan yang tinggi. Tumbuhan pasu tumbuh dengan kuat pada musim ini, tetapi sentiasa sukar untuk mengekalkannya. Mereka sering diabaikan. Xiao Bian memberitahu anda cara melakukannya untuk menjimatkan masa dan usaha, tetapi juga menjaga cinta anda.

blob.png

Bagaimana untuk mencegah:

1. Lihat ramalan cuaca Sama ada semua orang telah membangunkan tabiat menonton ramalan cuaca sebelum tidur, anda boleh memutuskan bagaimana untuk meletakkan bunga cinta di balkoni anda mengikut keadaan cuaca pada hari kedua sebelum tidur. Jika cuaca kedua hangat dan cerah, maka anda boleh melakukan naungan yang baik terlebih dahulu. Sekiranya hujan bermula dari keesokan harinya, maka anda perlu memberi perhatian untuk mengetahui sama ada terdapat terlalu banyak air di dalam lembangan. Mengikut keadaan cuaca, adalah perlu untuk membuat penyesuaian tepat pada masanya untuk tumbuhan pasu, teduhan, penyiraman dan pembajaan.

2. Mencipta persekitaran musim panas yang sejuk untuk bunga. Musim panas telah mencapai klimaks, dan pot bunga di balkoni bertaburan tepat pada masanya supaya bunga pot dalaman juga dapat menghirup udara segar. Lebih baik menggunakan pendirian bunga untuk memisahkan ketinggian tanaman pasu, yang akan memberi manfaat kepada peredaran udara. Pada waktu pagi, air harus dituangkan mengikut keadaan periuk dan tanah. Jangan tuangkan air sejuk pada tengah hari yang panas. Tumbuhan sejuk dan panas juga adalah yang paling mudah terdedah kepada selsema. Pada suhu tinggi berturut-turut, air semburan pada bilah dan persekitaran sekitar untuk meningkatkan kelembapan dan mengurangkan suhu.