Pendaratan paksa

- May 16, 2018-

blob.png

Juruterbang jet penumpang Cina membuat pendaratan kecemasan selepas cetusan kaca kokpit ditetak di udara.

 

Dua anggota kru penerbangan Sichuan Airlines cedera apabila tingkap pesawat meletup ketika ia melaju di 32,000 kaki dengan 119 penumpang di atas kapal.

 

"Tidak ada tanda amaran, tiba-tiba kaca depan hanya retak dan bersuara kuat. Perkara seterusnya yang saya tahu, juruterbang saya telah disedut separuh daripada tingkap," kata Liu Chuanjian kepada Chengdu Economic Daily selepas membuat pendaratan kecemasan .

 

Unit kawalan pesawat jet rosak teruk akibat penyahmampatan secara tiba-tiba. Sesetengah bahagian sistem dilaporkan tersedot dari tingkap yang menganga, memaksa para juruterbang terbang secara manual sebelum mendarat dengan selamat di bandar Chengdu di barat daya China.

 

Gambar-gambar yang diterbitkan di media sosial China menunjukkan pesawat itu kehilangan salah satu tingkap kokpit dan merosakkan kawalan kokpitnya.


Seorang juruterbang, yang dianggap sebagai pegawai pertama penerbangan, mengalami goresan dan pinggang yang tertikam semasa drama Isnin pagi.

 

Seorang anggota krew kabin juga cedera dalam keturunan itu, kata Pentadbiran Penerbangan Awam China (CAAC).


Penerbangan itu, Sichuan Airlines 3U8633, telah meninggalkan pusat bandar China Chongqing untuk ibu kota Tibet, Lhasa. Terdapat 128 orang, sembilan daripadanya adalah anak kapal, di atas kapal.


Menurut laman web pengesan penerbangan FlightRadar24, pesawat itu adalah Airbus A319.

 

Jurucakap Airbus berkata syarikat itu akan memberikan sebarang sokongan yang diminta oleh CAAC dan Sichuan Airlines.


Pengangkut itu berkata pada akaun rasmi Weibo penerbangan itu mengalami "kegagalan mekanikal", tetapi tidak memberi butiran lanjut. Ia berkata ia telah menukar penumpang ke pesawat lain untuk meneruskan perjalanan mereka ke Lhasa.

 

Sichuan Airlines, sebuah syarikat penerbangan serantau yang beribu pejabat di Chengdu, beroperasi kebanyakannya penerbangan domestik tetapi juga terbang ke peringkat antarabangsa ke negara-negara termasuk Jepun, Kanada dan Republik Ceko.

 

Insiden pertengahan udara yang melibatkan kaca cermin retak berlaku dengan kerap, sering disebabkan oleh serangan burung atau kilat, tetapi jarang berlaku untuk keseluruhan tingkap.


Pada tahun 1990, seorang juruterbang British Airways tersedot sebahagian dari tingkap kabin selepas cermin depan pesawatnya meletup pada 23,000 kaki. Dia selamat dari kejadian itu, yang berlaku pada jet BAC-111.


Pada bulan April sebuah enjin di Southwest Airlines terbang meletup dan menghancurkan tingkap kabin, membunuh seorang penumpang yang diseret sebahagiannya melalui pembukaan.

 

Pada 3 Mei, satu lagi penerbangan barat daya membuat pendaratan kecemasan selepas jendela tingkap kabin retak dalam penerbangan.

 

blob.png