Adakah Anda Tahu Tiga Kesalahpahaman Bunga Berkembang Pada Musim Panas?

- Aug 15, 2018-

Adakah Anda Tahu Tiga Kesalahpahaman Bunga Berkembang Pada Musim Panas?


Pada musim panas, kaedah pemuliharaan secara semula jadi berbeza dari hari biasa. Mari kita lihat tiga kesalahpahaman penanaman bunga musim panas dan tiga perkara yang perlu diperhatikan apabila para pemula meningkatkan bunga. Selepas memahami, lebih berkesan untuk menaikkan bunga!

Tiga kesalahpahaman pada musim panas

Kesalahpahaman

1: Menanam lebih banyak

Beberapa rakan bunga berfikir bahawa dengkuran bunga adalah disebabkan kekurangan air, jadi mereka akan menuangkan banyak air tanpa mengira masa. Jumlah air pada musim panas sepatutnya sesuai mengikut jenis dan saiz tumbuhan. Tumbuhan akuatik dan herba perlu disiram lebih banyak, dan bunga kering dan berkayu perlu disiram kurang.

Penyiraman dalam musim pertumbuhan yang berbeza tidak sama. Sebagai contoh, bunga tidur musim panas, tulip, cyclamen, geranium, narcissus, dan lain-lain sepatutnya disiram kurang.

Secara umum, masa penyiraman lebih baik selepas 6 petang sebelum 10 pagi. Selepas setiap penyiraman, tunggu sehingga tanah permukaan kering, dan apabila tanah dalam tidak kering, tuangkan air kedua. Jangan hanya basah permukaan tanah potting, yang akan menyebabkan bekalan akar bunga tidak mencukupi, mengakibatkan defoliasi atau bahkan kematian. blob.png Mitos

2: Meletakkannya di dalam rumah untuk masa yang lama

Matahari musim panas yang kuat, ia mudah menyebabkan luka bakar pada daun dan petua akar, yang menjejaskan pertumbuhannya. Sesetengah rakan bunga hanya memindahkan bunga ke dalam bilik, tetapi di dalam rumah, tumbuh-tumbuhan sukar untuk menjalankan fotosintesis. Di samping itu, penghawa dingin dalaman dihidupkan pada musim panas dan udara kering. Anda boleh menyediakan jaring naungan, membina pergola untuk bunga, dan ventilasi dan bernafas.

Jumlah teduhan bergantung kepada ciri-ciri spesis tumbuhan. Sebagai contoh, osmanthus wangi manis seperti pencahayaan, dan ia boleh ditutup paling banyak apabila ia terlalu panas pada tengah hari; tumbuhan seperti yin seperti rhododendron dan gardenia boleh diletakkan di kandang berlatarkan pada musim panas; Wenzhu, Fortune Tree, Chlorophytum, dan Clivia harus diletakkan. Di dalam bangunan, jauhkan daripada cahaya matahari langsung.

Mitos

3: Lebih-memangkas

Banyak bunga berkembang dengan cepat selepas memasuki musim panas. Untuk mengekalkan bentuk tumbuhan yang cantik, ia perlu dipotong. Ia juga dinasihatkan untuk memangkas bunga. Pemangkasan berlebihan sering mempengaruhi perkembangan normal bunga.

Bunga segar

Pertama, lihat tempat untuk menaikkan bunga

Bunga segar harus melihat di mana bunga dibangkitkan. Di rumah, ruangnya agak besar. Tumbuh-tumbuhan boleh dibangkitkan, seperti pokok-pokok kaya, pokok wang, dll; tetapi jika mereka berada di pejabat, kerana mereka mempunyai ruang terhad dan tempat awam, mereka sesuai untuk menanam tumbuhan hijau kecil, seperti kelapa putih, pakis, succulents, dan lain-lain.

Kedua, menaikkan bunga dan akal sehat 1

Dari segi pemuliharaan, tumbuh-tumbuhan tidak perlu disiram setiap hari, dan air dituangkan sekali setiap tiga hingga lima hari. Jangan berikan terlalu banyak air. Letakkan baja sebulan sekali sebulan, larut ke dalam air atau letakkan zarah secara langsung. 7, boleh.

Jika anda menanam tumbuhan di balkoni rumah anda, anda boleh menanam beberapa cockscombs, merak, marigolds, cleoptera, bunga crabapple, petunias, dan sekumpulan merah. Tumbuhan ini adalah tumbuhan positif dan mesti dijamin. Tumbuhan cerah dan mempunyai banyak air.

Sekiranya anda menghadapi pendedahan musim panas, penyejatan air tumbuhan lebih cepat, anda perlu air setiap hari, jumlah penyiraman dua kali sehari, sekali pagi dan sekali petang.

Ketiga, meningkatkan bunga dan akal sehat 2

Apabila menyiram tumbuh-tumbuhan, anda boleh memusnahkan daun tumbuhan sebelum menyiram, masukkan batang kayu atau sisa yang dibuang ke dalam periuk untuk melihat bagaimana basah tanah itu. Jika tanah sudah kering, airlah bunga dan tuangkannya ke dalam bunga. Kebocoran air di dasar lembangan berhenti.

Di samping itu, untuk tumbuhan yang seperti air, seperti paku, ivy, dan lain-lain, mereka boleh disembur dengan botol semburan kecil pada kekerapan 2 hingga 3 hari.

Dari segi persenyawaan, sebagai pemula, adalah lebih baik untuk tidak menyuburkan bunga dengan mudah, kerana sekali jumlahnya tidak dikawal dengan betul, mudah untuk menyebabkan kerosakan pada tanaman.

Di samping itu, jika bunga tumbuh sedikit, anda boleh meletakkan kilang di dalam lubang atau memindahkannya ke ambang tingkap, atau menukar jumlah penyiram tumbuhan, supaya tumbuhan dapat menyerap tenaga dan nutrien yang bersamaan dari udara dan air untuk membantu tumbuhan untuk menghabiskan Kesukaran.