Adakah Anda Tahu Bahawa Sisa Pertanian Dapat Juga Menjadi A Treasure?

- Apr 04, 2018-

Adakah anda tahu bahawa sisa pertanian juga boleh menjadi harta?

Sisa pertanian, iaitu sisa pertanian, merujuk kepada bahan organik yang dibuang sepanjang proses pengeluaran pertanian. Sisa pertanian yang biasanya kita rujuk merujuk kepada jerami tanaman dan kotoran ternakan dan ternakan, dan juga termasuk haiwan mati, sisa filem pertanian, dan paket racun perosak.

Apabila anda memikirkan jerami, apa yang tercermin di dalam minda anda dahulu? Kebanyakannya boleh digunakan sebagai bahan api, tetapi banyak bandar kini mula menghilangkan tingkah laku tersebut. Bagaimanakah seharusnya tangkai mencapai "lilitan megah"? Malah, lebih daripada separuh produk fotosintesis tanaman terdapat dalam jerami, yang kaya dengan nitrogen, fosforus, kalium, kalsium, magnesium dan bahan organik, dan merupakan sumber biologi yang berharga.

       Adakah terdapat penggunaan jerami selain daripada baja? Di China, pengeluaran batu bata tanah liat setiap tahun memerlukan penggunaan lebih daripada 70 juta tan arang batu standard, dan penggunaan tenaga penghawa dingin untuk bangunan menggunakan bahan bata tradisional juga mesti meningkat dengan ketara. Oleh itu, menggantikan bata jerami dengan jerami pastinya cara yang baik untuk perlindungan alam sekitar dan pemuliharaan tenaga. Di samping itu, jerami juga boleh digunakan untuk membuat rayon dan rayon, furfural, karamel, dan alkohol.

Menurut hasil penyelidikan Makmal Tenaga Terbarukan Bersih di Universiti Sains dan Teknologi China, jerami juga boleh digunakan untuk membuat bio-minyak. Kadar pengeluaran minyak melebihi 50%, dan harga hanya 43.2% dan 63.1% minyak diesel dan berat. Dalam "Pendapat Berpandu Mengenai Pembinaan Gasifikasi Projek Penggunaan Tenaga Bersih," telah menegaskan bahawa pada tahun 2020, beberapa gasifikasi jerami dan penggunaan tenaga dan penggunaan tenaga bersih akan dibentuk, dan tingkat penggunaan komprehensif jerami di dalam kawasan pelaksanaan akan mencapai lebih dari 85%, dengan berkesan menggantikan bahan-bahan bertaburan di luar bandar. Bekalan arang batu pemanasan dan gas bersih kepada isi rumah dan kemudahan awam seperti sekolah bandar, hospital, dan rumah kejururawatan.

Cara menggunakan jerami di luar negara adalah lubang besar!


1. Denmark: Jerami melengkung "Bulatan Emas"

Denmark adalah negara pertama di dunia yang menggunakan jerami untuk penjanaan kuasa. Loji Kuasa Avedo, yang terletak di selatan Copenhagen di ibu kota Denmark, dibina pada tahun 1990-an dan dianggap sebagai salah satu daripada loji janakuasa yang paling cekap dan mesra alam di dunia. Loji Kuasa Avedo membakar 150,000 tan jerami setiap tahun untuk memenuhi pemanasan dan permintaan elektrik beratus-ratus ribu pengguna.

Berbanding dengan arang batu, minyak dan gas asli, jerami mempunyai kos yang rendah dan kurang pencemaran, dan dianggap oleh kilang sebagai bahan bakar yang paling kos efektif. Di samping itu, jerami jerami yang dibakar oleh jerami juga boleh dikembalikan kepada petani sebagai baja tanpa pampasan. Menggunakan jerami untuk menghasilkan tenaga elektrik, loji janakuasa telah mengurangkan kos bahan mentah, orang telah menikmati harga elektrik yang lebih murah, alam sekitar telah dilindungi, tenaga baru telah dibangunkan, dan petani telah meningkatkan pendapatan mereka, mewujudkan "bulatan emas" seiring .


2. AS: Straw Ethanol Menjadi Kegemaran Baru

Terdapat 24 negara pertanian di Amerika Syarikat dan setiap tahun sejumlah besar jerami perlu diproses. Jerami mempunyai pelbagai kegunaan di Amerika Syarikat. Terdapat empat jenis utama jerami: Pertama, ia dimakan oleh ternakan. Kedua, kompos di ladang. Ketiga, ketika aksesoris rumah dan bahan bangunan. Keempat, menjadikan bahan api hijau.

Baru-baru ini, pembangunan dan pemanfaatan bahan bakar alternatif yang muncul, terutama biofuel, telah mendapat sokongan kuat daripada kerajaan persekutuan. Menurut data yang disediakan oleh Persatuan Bahan Api Diperbaharui Amerika, Amerika Syarikat pada masa ini mempunyai 116 penapisan etanol dan dapat menghasilkan 5.9 bilion gelen etanol setahun. Terdapat juga 81 kilang baharu dalam pembinaan.


3. Jepun: Festival Seni Jerami

Di Jepun, jerami di padang juga dibuat menjadi bentuk raksasa dan kura-kura yang indah. Seni medan jenis ini boleh menyimpan jerami dan menarik pelancong asing.

Di Niigata, orang menyambut panen padi, mengeringkan sejumlah besar jerami yang ditinggalkan oleh penuaian padi, dan membina arca jerami besar secara kreatif. Di Festival "Seni Jerami" tempatan, orang ramai juga mempamerkan ribuan arca jerami. Pelawat pergi menonton.