Amazon Umumkan Penutupan 87 Kedai Flash di Amerika Syarikat, Mencerminkan Strategi Runcit Fizikal

- Mar 07, 2019-

Amazon mengumumkan penutupan 87 kedai kilat di seluruh Amerika Syarikat,

mencerminkan strategi runcit fizikal

Menurut laporan media asing, Minggu Amazon akan menutup semua 87 "kedai kilat" di Amerika Syarikat pada bulan April dan merenungkan strategi runcit fizikalnya.


Amazon mempunyai kedai kilat di Whole Foods Nasional, kedai-kedai dan pusat membeli-belah Kohl. Kedai kilat ini membolehkan pelanggan mencuba produk Amazon seperti tablet Fire, Kindle, penceramah pintar Echo, dan perkhidmatan Amazon seperti Prime Video, Perdana Audible dan Kindle Unlimited.


Amazon berkata: "Di rangkaian Amazon, kami sentiasa menilai perniagaan kami untuk memastikan kami membuat keputusan yang sengaja mengenai cara terbaik untuk melayani pelanggan kami dengan cara yang terbaik." Selepas banyak penilaian, kami memutuskan untuk menghentikan kami.


Dengan penutupan kedai kilat itu, pekerja yang berkaitan juga akan diberhentikan, tidak jelas berapa ramai pekerja yang akan terjejas. Jurucakap Amazon berkata ia akan bekerja keras untuk mencari peluang lain dalam syarikat untuk pekerja.


Di samping itu, tidak jelas sama ada Amazon akan menutup kedai kilat di luar Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun, mematikan kedai kilat tidak akan menjejaskan kedai Amazon tanpa kedai Amazon Go.


Amazon juga mengumumkan bahawa ia akan menambah beberapa Buku Amazon dan kedai Amazon 4 bintang untuk "menyediakan pilihan produk yang lebih luas dan pengalaman pelanggan yang lebih komprehensif untuk lebih banyak pelanggan." Pada masa ini, Amazon mempunyai tiga kedai kedai empat bintang Amazon dan 19 kedai buku Amazon. Kedai bintang empat Amazon membolehkan pelanggan melayari dan mencuba produk tertentu yang dijual di laman web mereka yang mempunyai penilaian pelanggan sebanyak empat bintang atau lebih tinggi. Amazon berkata ia akan membuka lebih banyak kedai bintang empat dan lebih banyak kedai buku Amazon tahun ini.


Malah, penutupan kedai flash Amazon pada masa apabila portfolio perniagaan runcit fizikal tradisionalnya menambah nilai. Dua tahun yang lalu, Amazon memperoleh Supermarket Seluruh Makanan dan memperoleh lebih daripada 460 kedai di bawah peruncitnya. Wall Street Journal melaporkan minggu lalu bahawa Amazon merancang untuk membuka berpuluh-puluh kedai runcit baru di seluruh Amerika Syarikat, dan dijangka membuka kedai runcitnya yang pertama di Los Angeles pada tahun ini.


Pada 5 Mac, dalam satu panggilan persidangan dengan penganalisis, Kohl berkata ia akan secara beransur-ansur menutup 30 kedai flash Amazon di kedai-kedainya. Ketua Pegawai Eksekutif Kohl Michelle Gass berkata bahawa Kohl telah memutuskan untuk beralih kepada elektronik Amazon. Pada masa ini, 100 kedai Kohl yang boleh menerima pulangan Amazon akan terus menerima pulangan.