Surat Daripada Keseluruhan Staf Dan Pelajar Siswa Wuhan Virus

- Feb 20, 2020-

Surat dari keseluruhan

kakitangan dan pelajar siswazah Wuhan virus

Semua kakitangan dan pelajar siswazah:


Sejak wabak epidemik pneumonia mahkota yang baru, ahli parti, kader, kakitangan dan pelajar siswazah di seluruh institut telah tegas melaksanakan dasar pusat parti dan penempatan kumpulan parti, dengan tegas dijaga terhadap wabak itu, dan mengambil inisiatif untuk melaksanakan penyelidikan saintifik dan teknologi. Tetapi baru-baru ini, khabar angin internet telah melibatkan beberapa khabar angin institut kami, seperti "virus mahkota baru berasal dari sintesis buatan", "virus itu dibocorkan dari P4", "tentera mengambil alih P4", "seorang penyelidik meninggal kerana virus kebocoran "," pelajar siswazah adalah 'Zero' Pesakit ', "laporan nama sebenar penyelidik kepada kepimpinan institut", dan sebagainya, telah menyebabkan perhatian berterusan dari semua lapisan masyarakat, menyebabkan bahaya besar kepada kakitangan penyelidik kami mematuhi garis depan penyelidikan saintifik, dan juga serius mengganggu penyelidikan saintifik kecemasan yang saya lakukan dalam peperangan.


Sejak berlakunya wabak itu, institut kami telah berusaha untuk menjalankan penyelidikan saintifik. Rakan dan rakan sekelas kami bertindak balas terhadap panggilan institut itu dan mengambil inisiatif untuk meninggalkan percutian Spring Festival untuk mengatasi banyak kesulitan, dengan ketat melaksanakan peruntukan pencegahan dan kawalan epidemik dan pengurusan biosafety makmal, dan perlumbaan terhadap waktu dan malam. Perjuangan di barisan hadapan "wabak", dan memenuhi tanggungjawab dan tanggungjawab pekerja sains dan teknologi dalam "inovasi sains dan teknologi, berkhidmat kepada negara dan berkhidmat kepada rakyat." Platform kluster biosafety peringkat tinggi institut kami mematuhi tujuan membuka ke negara-negara dalam dan luar negeri, dan juga menyediakan sokongan yang kuat untuk kajian saintifik yang berkaitan dengan New Coronaviruses di rumah dan di luar negara.


Pada petang 30 Disember 2019, selepas menerima sampel pneumonia yang tidak dapat dijelaskan dari Hospital Jinyintan di Wuhan, institut kami menganjurkan pasukan semalaman untuk menangani masalah tersebut selama 72 jam berturut-turut. Pada 2 Januari 2020, urutan genom seluruh virus genom baru ditentukan. Ketegangan virus itu telah diasingkan pada 5 Mei. Bank sumber virus kebangsaan dimasukkan ke dalam penyimpanan dan pemeliharaan piawai pada 9 Januari. Sebagai salah satu agensi yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan, urutan virus itu diserahkan kepada Pertubuhan Kesihatan Sedunia pada 11 Januari Pada masa yang sama, banyak kerja telah dilakukan dalam bidang pengenalan patogen, kebolehkesanan virus, pengesanan patogen, ubat antiviral dan pembangunan vaksin, penubuhan model haiwan, dan lain-lain, dan kemajuan yang baik telah dibuat. Di samping itu, sebagai salah satu institusi yang ditetapkan di Wuhan, institut kami telah mengambil bahagian dalam ujian patogenik pneumonia virus mahkota baru. Sejak 26 Januari, terdapat kira-kira 4,000 sampel tikus tenggorokan yang dikesan dari pesakit yang mempunyai suspek baru pneumonia mahkota. Satu pasukan kakitangan dan pelajar siswazah menyokong pengesanan patogen di Bandar Huanggang dan menyumbang kepada pencegahan dan kawalan wabak.


Melihat kembali kerja keras bulan lalu atau lebih, kita mempunyai hati nurani yang jelas!


Situasi epidemik Pada masa ini, penyelidikan saintifik dan teknologi adalah garis depan perang. Marilah kita bersatu rapat dengan Jawatankuasa Pusat Parti dengan Kaum Xi Jinping pada terasnya, dengan tegas bertindak balas terhadap panggilan Jawatankuasa Pusat Partai, dan memberikan pemutaran penuh kepada peranan kubu pertahanan organisasi parti di semua peringkat dan peranan teladan Ahli parti dan kader dalam garis depan penyelidikan saintifik! Saya meminta semua orang untuk menguatkan keyakinan mereka, menghapuskan gangguan, menyatukan, dan melakukan pekerjaan yang baik dalam penyelidikan saintifik dan teknologi serta pencegahan dan kawalan wabak. Gunakan hasil pepejal untuk mencerminkan misi dan tanggungjawab "pasukan kebangsaan" dalam sains dan teknologi. Sokongan teknologi yang kuat!


Pada masa ini, China bekerja keras! Datang di Wuhan! Institut Virus Wuhan kami juga mesti mengisi minyak!

Semua ahli pasukan kepimpinan Institut Virologi Wuhan, Akademi Sains China


19 Februari 19, 2020